Lyžování Aprica, Itálie

Aprica je menší ale kompaktní středisko v Lombardii západně od věhlasnějších Passo TonalePonte di Legno. Terény v Aprice jsou pouze severní, a zaručují tak slušné sněhové podmínky po celou zimní sezónu. Sjezdovky jsou perfektně propojeny a nabízí všechny stupně obtížnosti. Středisko se rozvíjí po vzoru těch francouzských, ubytovací kapacity rostou přímo u sjezdovek za účelem pohodlí. 

Aprica

Menší lyžařské středisko v Lombardii, které stále více překvapuje oblíbeností u našich lyžařů. Snad díky menšímu ruchu a tím i většímu klidu na lyžovačku, menším frontám, útulnému prostředí a kouzelným výhledům. Nezklame ani pověstné italské slunce na sjezdovkách.

Stoupající sympatie lyžařů

Kolem 50 kilometrů tratí je v ideálním poměru obtížností, na profesionály si brousí ledové drápky 7 kilometrů skvěle upravených černých sjezdovek. Výhodou jsou takřka všechny sjezdovky na severním svahu, skoro 90 % tratí je navíc zasněžováno, a garance sněhu je tak vysoká.

Výjimečná je nabídka dovádění pro nejmenší. Pro jejich přepravu jsou připraveny dokonce oblíbené pojízdné koberce. Vynikající je možnost přizvat dospělým i dětem instruktora, který s nimi trošku vypiluje styl. Aprica je slavné středisko, které platilo 40 let zpátky za světovou špičku.

Pro běžkaře jsou připraveny tři tratě, nejdelší 7,5 kilometru dlouhá v Pian di Gembru. Další 5 kilometrů dlouhá v Trivignu. Přímo v Aprice je potom ještě malý 800 metrů dlouhý okruh. Velkou předností jsou trvale nízké ceny lyžařských i ostatních služeb a ubytování.

Cesta do střediska

Pod svahy Apricy je nejlepší cestovat přes Innsbruck a Brennerskou dálnici. Lyžaři z Čech mohou cestovat přes Německo, Moravané a Slezané využijí rakouskou dálnici A1. Kvůli odlehlosti střediska bude cesta z většiny Česka trvat nejméně devět hodin.

Výhody
  • zasloužená stoupající obliba
  • terény pro celou rodinu
  • velmi příznivé ceny
Nevýhody
  • středisko patří k menším 
  • infrastruktura i služby mají co dohánět
  • občas nedostatek přírodního sněhu
Užitečné informace pro sezónu 2024

Sjezdovky

28 km16 km7 km
Celková délka: 51 km
Celk. převýšení: 1 110 m
Zasněžováno: 85 %
Noční lyžování: Ano
Free ride: Ano
Snowpark: Ano
Vhodné pro rodiny: Ano
Dětský park: Ano
Sáňkařská dráha: Ano

Lanovky

11
7
2
Nejvyšší bod lanovky: 2 270 m n. m.
Nejnižší bod lanovky: 1 160 m n. m.
Celková kapacita: 24 100 osob / h

Běžecké tratě

Klasická stopa: 9 km
Bruslařská stopa: 14 km
Celková délka: 23 km

Lyžování Lombardie

Lombardie je severoitalský region s masívem italských Dolomit. Nabízí přes 70 lyžařských středisek a 110 vrcholů dosahuje výšky přes 3 000 m n. m. Hlavní pozornost v Lombardii přitahuje široké údolí Valtelina se středisky Aprica, Madesimo, Chiesa in Valmalenco, Bormio / San Colombano a Santa Caterina Valfurva. Na severu regionu leží hůře dostupné ale kouzelné Livigno. Nezapomínáme ani na věhlasná sousední Ponte di Legno a Passo Tonale.

Nejoblíbenější lyžařská střediska

Lyžování Itálie

Nejlepší lyžařské terény v Evropě? Italské alpské hřebeny od francouzských hranic přes centrální Dolomity až po hranice slovinské. Nejvíce populární jsou regiony a oblasti Trentino - Alto Adige, Paganella, Kronplatz, Dolomiti Superski a Sella Ronda. Poslední italské ledovce jsou Marmolada, Passo Stelvio, Presena a Val Senales

Nejoblíbenější lyžařské regiony