Lyžování Arabba / Marmolada, Itálie

Arabba je uznávaným střediskem mezi profesionálními lyžaři, často se hovoří o místních terénech jako o nejlepších v Itálii. Arabba má nejvýhodnější polohu na okruhu Sella Ronda, je tedy propojena skipasem Dolomiti Superski se středisky Alta Badia, Val Gardena, Val di Fassa a dalšími. Je křižovatkou Sella Rondy a je i nejvíce vyhledávaná. Sněhové podmínky bývají výborné až do jarních měsíců také díky ledovci Marmolada.

Arabba / Marmolada

Vítejte v jedné z nejoblíbenějších ski oblastí nejen profesionálních lyžařů. Solidní nadmořská výška v čele s Marmoladou (nejvyšší hora Dolomit, 3 343 m n. m.) a řada svahů se severní orientací zaručují skvělé lyžování až do jarních měsíců. Mimořádné procento zasněžování.

Na okraji Sella Rondy

Velkou výhodou je propojení celého areálu přes Sella Rondu na sousední střediska Val di Fassa, Val Gardena a Alta Badia, která jsou rovněž jedno slavnější než druhé. Specialitou je zbytek ledovce Marmolada na severním svahu stejnojmenné nejvyšší hory Dolomit.

Oblast je slavná i pro svoje volné terény, které jsou mezi freeridery vyhlášené. Potěší tradičně příznivý ceník Malga Ciapely, který dostane na sjezdovky světové třídy i širší veřejnost. Nevšední romantiku umocní malá hustota osídlení a jen pár ryze horských vesniček v okolí.

Vyznavači bílé stopy nejvíce ocení 15 kilometrů dlouhý okruh v Malga Ciapele. Královnou lanovek je tříúseková kabinová lanovka z Malga Ciapely na Marmoladu (1 450 m n. m. – 3 265 m n. m.), nově také s výtahy ve stanici Punta Rocca. Z Arabby je špičkový přístup na Sella Rondu.

Cesta do střediska

Dopravu do Arabby povede většina lyžařů z Čech přes Německo a Innsbruck. Vyznavači prašanu z Moravy a Slezska se mohou vydat také přes Vídeň, Graz, Villach, ale na konci cesty je čeká dlouhý úsek po klasické silnici. Cesta z Čech zabere přibližně sedm hodin, z Moravy osm.

Výhody
  • uznávaná oblast lyžařskou špičkou
  • jedinečná příroda v čele s ledovcem Marmoladou
  • napojení na slavnou Sella Rondu
Nevýhody
  • méně propracovaná infrastruktura
  • spojení s okolním světem klikatými horskými silnicemi
  • vyšší ceny kvůli prestiži Sella Rondy
Užitečné informace pro sezónu 2024

Sjezdovky

25 km29 km10 km
Celková délka: 64 km
Celk. převýšení: 1 793 m
Zasněžováno: 95 %
Noční lyžování: Ne
Free ride: Ano
Snowpark: Ano
Vhodné pro rodiny: Ano
Dětský park: Ano
Sáňkařská dráha: Ne

Lanovky

4
18
8
Nejvyšší bod lanovky: 3 265 m n. m.
Nejnižší bod lanovky: 1 472 m n. m.
Celková kapacita: 49 400 osob / h

Běžecké tratě

Klasická stopa: 15 km
Bruslařská stopa: 15 km
Celková délka: 30 km

Lyžování Benátsko

Benátsko těží zejména z přímořské turistiky, má ale také mnoho horských vrcholů nad 3 000 m n. m. Výhody středisek v Benátsku jsou rychlé napojení na dálnice a sněhové přívaly od Jadranu. V severní části regionu leží nejstarší středisko oblasti Dolomiti Superski, Cortina D'Ampezzo. Další oblíbená střediska jsou Arabba / Marmolada, Civetta a Mareson-Pecol.

Nejoblíbenější lyžařská střediska

Lyžování Itálie

Nejlepší lyžařské terény v Evropě? Italské alpské hřebeny od francouzských hranic přes centrální Dolomity až po hranice slovinské. Nejvíce populární jsou regiony a oblasti Trentino - Alto Adige, Paganella, Kronplatz, Dolomiti Superski a Sella Ronda. Poslední italské ledovce jsou Marmolada, Passo Stelvio, Presena a Val Senales

Nejoblíbenější lyžařské regiony

Poslední recenze Arabba / Marmolada


Jirka a Milada únor 2020
Horská Chata Dolomia , Itálie, Benátsko, Arabba
Fajn zimní dovolená. Útulná rodinná chata, s příjemným personálem, chutným jídlem a krásným okolím.... celá recenze

Ludmila únor 2020
Horská Chata Dolomia , Itálie, Benátsko, Arabba
Nechutný pobyt. Delegát je sprostý , oplzlý a obtěžuje všechny hosty hlučnými , sprostými , historkami. Všichni kromě něj jsou jak sám neustále o... celá recenze

Jitka březen 2019
Hotel Tyrolia ***, Itálie, Benátsko, Malga Ciapela
Spokojenost. S ubytováním, se stravou a zázemím hotelu jsme byli velice spokojenosti. Personál hotelu byl velice vstřícný, milý a profesionální... celá recenze