Lyžování Passo Tonale, Itálie

Passo Tonale je světově proslulé italské lyžařské středisko. Sousedí s horskou obcí Ponte di Legno, která nabízí různé doplňkové služby k lyžařskému vytížení v Passo Tonale. Na severním svahu lze lyžovat až do výšky 3 000 m n. m. na ledovci Presena. Jižní svahy střediska naopak nabízí klidnější sjezdovky pro všechny typy lyžařů. Je možné zakoupit skipas Superskirama, který vám umožní přístup do 10 lyžařských oblastí.

Passo Tonale

Slavný průsmyk Passo Tonale nad sesterským Ponte di Legno v údolí je vynikající výchozí bod pro zimní dovolenou. Tonale je s Ponte di Legno propojeno lanovkou, takže můžete obě střediska střídat podle chuti, počasí a dovedností. Srdce oblasti Val di Sole.

Slavný průsmyk pod ledovcem

Z Tonale se dostanete až na zbytky ledovce Presena do výšky 3 016 m n. m. Nová lanovka Casola zase zlepšila v údolí napojení Ponte di Legna na Temù. Slunečný jižní svah v Tonale je ideální i pro lyžařské začátečníky díky méně a středně obtížným tratím.

Třešničkou je černá sjezdovka padající z Passo Paradiso do Tonale, dále bohatá nabídka volného terénu na desítkách kilometrů adrenalinových tratí. Slušné podmínky zaručuje zasněžování prakticky všech sjezdovek v obou střediscích. Nadprůměrný snowpark samozřejmostí.

Vyznavači bílé stopy si přijdou v oblasti na své. Dole v údolí v Ponte di Legnu je k dispozici hned několik pěkných stop. Náročná běžecká trasa v Passo Tonale sahá do výšky 1 900 m n. m. a největší běžeckou specialitou je oblast Vermiglio na východ od Tonale.

Cesta do střediska

Při cestě do Tonale nebo sousedního Ponte di Legna využijete s nejvyšší pravděpodobností Brennerskou dálnici směrem od Innsbrucku, kterou opustíte severně od Trenta, a pokračovat budete horskou silnicí. Cesta z většiny Česka trvá přes osm a půl hodiny.

Výhody
  • slavný průsmyk s parádním lyžováním
  • rychlé propojení s Ponte di Legnem
  • ledovec Presena až do 3 000 m n. m.
Nevýhody
  • odlehlá poloha s náročnějším příjezdem
  • pro ideální dovolenou nutné střídat areály
  • nepatrně stoupající ceny
Užitečné informace pro sezónu 2024

Sjezdovky

24 km61 km15 km
Celková délka: 100 km
Celk. převýšení: 1 886 m
Zasněžováno: 95 %
Noční lyžování: Ano
Free ride: Ano
Snowpark: Ano
Vhodné pro rodiny: Ano
Dětský park: Ano
Sáňkařská dráha: Ano

Lanovky

5
19
5
Nejvyšší bod lanovky: 3 016 m n. m.
Nejnižší bod lanovky: 1 130 m n. m.
Celková kapacita: 49 800 osob / h

Běžecké tratě

Klasická stopa: 12 km
Bruslařská stopa: 12 km
Výškové trasy: 25 km
S osvětlením: 2 km
Celková délka: 49 km

Lyžování Trentino - Alto Adige

Region Trentino – Alto Adige leží na pomezí Rakouska a Itálie, kde se historicky mísily dvě kultury, temperamentní italská a precizní germánská. Celý region se běžně označuje jako Jižní Tyrolsko. Fantastická je kuchyně. Doporučujeme projít si nabídku nejlepších středisek Val di Fiemme, Folgaria / Lavarone, Marilleva Folgarida, Paganella, Kronplatz / Plan de Corones, Val di Fassa a dalších.

Nejoblíbenější lyžařská střediska

Lyžování Itálie

Nejlepší lyžařské terény v Evropě? Italské alpské hřebeny od francouzských hranic přes centrální Dolomity až po hranice slovinské. Nejvíce populární jsou regiony a oblasti Trentino - Alto Adige, Paganella, Kronplatz, Dolomiti Superski a Sella Ronda. Poslední italské ledovce jsou Marmolada, Passo Stelvio, Presena a Val Senales

Nejoblíbenější lyžařské regiony