Velká Británie - víza - režim vstupu

 

Pro vstup a pobyt na území cizího státu musejí občané ČR splňovat podmínky stanovené jeho zákony. Ke sdělování aktuálních podmínek vstupu a pobytu na území cizího státu je příslušný zastupitelský úřad daného státu. Následující informace jsou určeny k základní orientaci. Ministerstvo zahraničních věcí ČR proto doporučuje českým občanům, aby si před cestou ověřili u zastupitelského úřadu navštěvovaného státu, zda se podmínky pro vstup a pobyt nezměnily


Pro vstup a pobyt ve Velké Británii nepotřebuje český občan povolení (informace o cestovních dokladech nutných pro vstup do Velké Británie naleznete v části Dokumenty).

Přihlašovací povinnost pro české občany ve Velké Británii neexistuje. V případě, že si z určitých důvodů přeje mít potvrzení o pobytu, tzv. registraci, můžete o ni požádat u Ministerstva vnitra (Home Office) na adrese Home Office - EEA Applications, PO Box 590, Durham, DH99 1AD. Příslušnou žádost včetně dalších podrobných informací naleznete na příslušných stránkách vládního portálu GOV.UK ( https://www.gov.uk/eea-registration-certificate ).

V souvislosti s bojem proti terorismu a s ohledem na nutnost ochrany hranic je zaváděn integrovaný systém hraniční kontroly cestujících, fungující na bázi elektronického sběru údajů o cestujících přijíždějících a opouštějících Velkou Británii, získaných od leteckých či námořních přepravců. Údaje mají zahrnovat jméno, příjmení, datum narození, údaje z cestovního pasu, popř. další údaje.

Cestování s dětmi a cestování nezletilých
Pokud cestujete s dítětem mladším 18 let, přičemž nejste jeho rodič, nebo je zde takové podezření (pokud máte například jiné příjmení), mohou pracovníci pohraniční kontroly provést krátký výslech za účelem zjištění vašeho vztahu k dítěti.

Je proto vhodné si při cestování s dítětem připravit dokumenty prokazující váš vztah, případně důvod, proč s dítětem cestujete. Těmito dokumenty mohou být (i kopie):
· Rodný list či potvrzení o adopci.
· Oddací/rozvodový list (pokud jste rodič, ale máte jiné příjmení než dítě).
· Dopis od rodiče s jeho kontaktními údaji, kterým vám dává plnou moc cestovat s dítětem (pokud nejste rodič).

Osobám mladším 18 let cestujícím bez doprovodu dospělé osoby může být odepřen vstup do země. Pokud osoby mladší 18 let jedou do Británie na návštěvu příbuzných a známých, doporučujeme, aby je tito čekali na letišti. I v takovém případě však je žádoucí, aby cestující nezletilá osoba měla u sebe souhlas svých zákonných zástupců s cestou do Británie včetně příslušných kontaktních údajů.

Britské Panenské ostrovy
Čeští občané nepotřebují vízum pro pobyt na Britských Panenských ostrovech, který nepřesahuje 30 dnů. Platnost pasu musí být minimálně o 90 dnů delší, než je předpokládaná doba pobytu. V pasu je třeba mít minimálně jednu volnou stránku na příslušná imigrační razítka. Další podrobnosti ke vstupu na Britské Panenské ostrovy naleznete na příslušných stránkách turistické agentury Britských Panenských ostrovů ( http://www.bvitourism.com/entry-requirements ).

převzato z databáze Informace pro turistické cesty konzulárního odboru MZV